Monthly Archives: februar 2012

Boblere

Der kunne sikkert have været andre og bedre sange på min liste. Her er nogle af dem, som også er mægtig gode, men som blev sorteret fra.

Og så faldt jeg for resten over den her video. Den er som et trafikuheld. Det er grimt, men man kan alligevel ikke lade være med at kigge.

Rundtosset tomgang

Nå, men jeg har jo selv prøvet på at lave en sang om at køre i bil. Det blev ikke helt til Thunder Road. Måske nærmere en kastreret udgave af Highway to Hell. Men her er den i hvert fald.

1. Thunder Road

“Thunder Road knows how I feel and who I am, and that, in the end, is one of the consolations of art”, har Nick Hornby engang skrevet. Og det er jo sandt. Thunder Road er også den bedste sang om biler, der findes. Og det er Bruce Springsteens bedste sang i det hele taget. Og derfor er det også den bedste sang, der nogensinde er skrevet. Så rul vinduet ned, få noget vind i håret. For her er den.

2. Born to Run

Frihed & skæbne. Kærlighed & had. Håb & fortabelse. Det er der altsammen. På Bruce’s highway.

3. Blue Thunder

Thomas sendte mig et kassettebånd med If You’re Feeling Sinister med Belle & Sebastian på den ene side og On Fire med Galaxie 500 på den anden. Det var, mens jeg var postarbejder. Og det var et vidunderligt bånd at have med rundt i postbilen dengang i efteråret 1999. Og i foråret 2000 kørte vi rundt i USA, mig og Bodil-Marie og Casper og Maria. Og “Blue Thunder” var nr. 1 på side 1 på mit bilmix. Og det er jo bare en fantastisk sang. Helt fantastisk faktisk.

4. En vän med en bil

Da jeg skrev om alle kvaliteterne ved “Car” i går, kom jeg af en eller anden grund til at overse den voldsomme energi, der er i udtrykket. Og det er jo ellers bestemt også en af de væsentligste attraktioner ved det nummer. Og der er også masser af energi i Håkan Hellström. Og det er rigtig rart sådan en flad torsdag aften, hvor jeg ikke orker at rette stile. Så hellere drømme om at køre langt væk i en bil.

5. Car

Da jeg havde købt There’s Nothing Wrong with Love, hørte jeg ‘Car’ 40 gange i træk. Og så tog jeg ned til Per i Tønder. Og da de andre gik i byen, blev jeg siddende på gulvet og hørte sangen igen og igen og igen. Og der er vist nok en næsten parallel historie, da jeg hørte den i udgaven fra Live-cd’en i Oves søsters hus på Jegindø en sommer for længe siden. Og hvorfor? Fordi den starter superfedt med noget om at lave en aftale om at køre afsted i en bil. Og fordi det der mantra om at se film af sine drømme er helt hypnotisk. Og fordi guitaren er mega-mega-cool. Og fordi det der “now” til sidst bare lyder dødgodt. Derfor.

6. Highway to Hell

Vi racer med fuld fart op ad listen til nummer seks, som er med AC/DC. Jeg tror nok, at der er mere testosteron i den her sang end i listens øvrige ni til sammen. Sådan godt klemt inde i de der stramme cowboybukser.

Jeg er fuld af beundring. Og rocker med.

7. Drive All Night

Drive All Night er med Bruce. Og den er fra The River. Og handler om at køre hele natten for at sove i sin kærestes arme. Og det er jo meget ømt. Og følsomt. Og uskyldigt. Og det er en af mine yndlingssange i livet. Og sådan en slags definition af, hvad romantisk kærlighed er. Og det kunne jeg også godt forstå, da jeg hørte den første gang. Selv om der dengang stadig var lang vej til kys & kørekort.

8. Trucker’s Atlas

Nummer otte er med Sun Kil Moon, som jo mest er Mark Kozelek. Det er egentlig en sang med Modest Mouse, men i Kozeleks udgave er der en særlig skønhed over den formålsløse længsel, som truckeren oplever på turene rundt i USA. Og jeg er vild med den.