Monthly Archives: juli 2011

Norge

Der bliver talt og skrevet meget om Norge i disse dage. Mest pga. et sølle fjols, som skulle tage og finde sig en anden hobby. Jeg synes ikke godt om, at man skyder andre mennesker. Slet ikke faktisk.

Så kan jeg bedre lide Thor og Edvald, som har været rigtig gode til at cykle rundt i Frankrig. Og jeg kan bedre lide Erlend. Han har skrevet en roman om Doppler, som flytter ud i skoven og bliver venner med en elg. Og det er til tider ret morsomt. Romanen læste jeg i sidste uge, fordi jeg skulle have læst Karl Ove Knausgård, men da jeg kom over til Henrik for at låne den, havde han lånt den ud til Lise, og så fik jeg altså Doppler med i stedet. Heldigvis skulle vi videre til København, så jeg har lånt Min kamp af Thomas i stedet. Og jeg synes, den er okay.

Jeg kan også bedre lide Magnus og Nina og Ragnhild, som vist nok er de nordmænd, jeg sådan kender i virkeligheden. De er allesammen enormt søde. Og så kender jeg også en dansker, som hedder Carl Jørn, som er flyttet til Norge. Han er også rar. Engang for mange år siden spillede han deLillos for mig. Og det er stort set, hvad jeg kender til norsk rockmusik. Men det er til gengæld også mægtig godt. Den her sang synes jeg allerbedst om.

Sommerferiekorrektioner

Hun er køkkenchef på Philadelphias hotteste gourmetrestaurant. Og hun tænker meget på mad. Og laver en masse mad. Og er god til det. Og så hører hun god musik. Hun elsker The Smiths, og der er også noget med Stephen Malkmus. Og hun ser godt ud og klæder sig stilfuldt. Og så har hun et lidenskabeligt forhold til restaurantejerens kone. Men kommer også til at knalde med ejeren selv. Og nogle andre mænd og kvinder. Og nå ja, hendes storebror Chip er blevet fyret som underviser på universitetet, fordi han har haft et forhold til en studerende. Og så kom han bagefter til at have et forhold til en kvinde, som viste sig at være gift med en desillusioneret litauisk ex-minister. Som i øvrigt senere bliver Chips arbejdsgiver og ven. Og nå ja, hendes anden storebror, den deprimerede og alkoholiserede, men på overfladen velfungerende og succesfulde Gary, ringer og fortæller at deres Parkinson-syge far er styrtet i havet fra et krydstogtskib, mens deres ulidelige mor tripper på et eller andet lykkepillelignende præparat. Og julen nærmer sig…

Så hun har nok at se til, Denise Lambert, som hun hedder. Hun er 32 år og min yndlingsfigur i Jonathan Franzens roman Korrektioner. Jeg har haft den med i sommerhus, altså romanen, og den er forrygende i sin skildring af menneske- og familielivet, så det er klart, at jeg er blevet mægtig glad for den.

Og så er den også bare vidunderligt amerikansk. På samme måde som den her sang af Conor Oberst, som jeg har haft i hovedet, mens jeg har læst. Oberst og hans band Bright Eyes er vist for øvrigt nævnt i Franzens seneste roman, Frihed, som jeg egentlig havde bestemt mig for at læse. Men de havde den ikke på biblioteket. Og Henrik insisterer på, at jeg skal læse Knausgaard. Så det vil jeg gøre.

Sommerferie Zimmerroom

Mig og børnene tager i sommerhus hos mine forældre de næste dage. I bilen til Hvide Sande skal vi høre Olesen-Olesen. Den er Johnny med på, for han tror, det er Mits, der spiller. Jeg siger, at det er Peter og Henrik, og at de sikkert har hørt The Smiths dengang, de var unge. Deres sang om barndommens sommerferie er i øvrigt helt fantastisk god til at sætte ord på de der ting, som sker, når man bliver voksen. Faktisk synes jeg ikke, at der er nogen, som de seneste tyve år har gjort det lige så godt på dansk. Så det her indlæg er altså også et ydmygt bidrag til en kanonisering af Peter og Henrik. God sommer til dem og til alle jer andre.